Sonia Brandes: kunsten at klippe i papir

Billedkunstner Sonia Brandes smukke papirklip udstilles på Bogense Skole under Rosenfestivalen.

Sonia Brandes har, siden hun som barn på Ærø klippede gækkebreve, haft en forkærlighed for den kunstneriske udtryksform: Papirklip (Psaligrafi)

Gækkebrevene satte mig i gang med at udøve den folkekunst, som papirklipperiet er, og teknikken havde jeg en sådan kærlighed til, at da jeg senere skulle blive udøvende billedkunstner, blev papirklippet min udtryksform.

Den magi, der var i at folde papir sammen og klippe mønstre, som gentog sig når man åbnede, var ubeskrivelig, ligesom når en rose udfolder sig – kan man med lidt god vilje udtrykke det.

Sonias papirklip er helt utroligt smukke og meget fascinerende at kigge på. Mønstrene har en igangsættende virkning på fantasien – nogle indeholder et helt eventyr. Man kan fabulere over et mønster, begynde i den ene ende af motivet og løbe hele mønsteret igennem og komme tilbage til udgangspunktet, eller man kan vælge sig et vilkårligt sted midt i og bevæge sig ud derfra. Man bliver aldrig bremset, alt står åbent. Det lukker ikke af for tanken; men man kan selv føje et indhold til.

Papirklip er et sammenhængende hele, som man kan holde i hver sit hjørne. Dette kræver, at der er nogle punkter og strenge til at holde sammen på det netværk, papirklippet danner, og disse punkter og strenge bliver det til en udfordring at bruge i sit billedudtryk.

I Frankrig kaldte man det at klippe i papir for ”L´Art des Pauvres” (”De fattiges kunstart”), fordi man, hvis man havde en saks, kunne klippe i, hvad man måtte have ved hånden, f.eks. indpakningspapir, tapet, avispapir etc.

I dag anvender Sonia Brandes syrefrit papir, lysægte farver og nogle meget kostbare sakse. Men ellers føler jeg stadig slægtskab med min barndoms gækkebreve. Således har jeg år efter år arbejdet med, videreudviklet og forsøgt at give mit udtryk til den folkekunst, jeg begyndte på som barn.

Du kan se Sonias Papirklip i Bogense Skoles Multisal under hele Rosenfestivalen lørdag og søndag d. 3. og 4. august 2019.