Galleri for Rosenfestival

Beskæring af roser

Tekst: Rosengartner Finn Jensen , Grønløkke Planteskole, Huggetvej 94, 5400 Bogense.
Se hjemmeside og webshop her: www.gronlokke.dk

Vejrmæssigt passer kalenderen til årstiden med kølige nætter og pæne, men moderate temperaturer om dagen. Mange har nået at nyde en lun krog udendørs til frokosten eller eftermiddagskaffen, og det har fået os til igen at sætte fokus på haven.

Personligt beskærer jeg ALDRIG mine roser, før forsytiabusken blomstrer. Men hvordan er det nu med de roser? Hvilke skal klippes hårdt tilbage, og hvilke skal kun lige studses? Gør det noget at skære de fine nye skud væk? Og hvad med gødningstilførsel? Rækken af tvivlsspørgsmål er lang, så her får du lige et par hurtige svar, så du nemt kan komme i gang.

   • Fælles for alle roser gælder, at døde og sygdomsramte (plettede) grene skal skæres helt væk fra busken
   • Beskadigede og knækkede grene beskæres tilbage til friskt ved
   • Grene, der vokser på tværs/indad fjernes
   • Eventuelle vildskud klippes af så tæt på roden, som det er muligt

Bunddækkende roser
Let studsning, men altid ned til friskt ved. Ældre beplantninger forynges ved at udtynde nogle af de ældste og tykkeste grene.

Bedroser
Storblomstrede rosensorter klippes tilbage til 10-20 cm over jordens overflade.
Buketroser klippes tilbage til 25-30 cm over jordens overflade.

Buskroser, historiske roser, antikke roser
Sidste års lange skud, der kommer helt fra bunden, halveres i længden.
Gamle skud afkortes til ønsket længde.
Sideskud afkortes, så der er 3-5 øjne tilbage.

Klatre- og slyngroser
Disse rosentyper blomstrer flittigst, hvis skuddene bindes ud til siderne.
Klip sideskuddene, der sidder på hovedskuddet tilbage, så der sidder 2-3 knopper tilbage.
Er der tale om gamle eksemplarer, kan man med fordel forynge rosen ved at fjerne enkelte af de gamle og tykke stammer fra basis af planten.

Roser på stamme
Rosensorter, der har små blomster, skæres tilbage til en grenlængde på 15-20 cm.
Rosensorter med store blomsterhoveder skæres tilbage til ca. 10 cm grenlængde.

Gødning
Slut altid af med at give gødning til roserne, når beskæringen er færdig. I dit lokale havecenter har de rosengødninger, hvor især kvælstofindholdet er højt og tilpasset rosernes behov.

Plantning af nye roser

Tekst: Finn Jensen fra Grønløkke Planteskole

Har du planlagt at nyt rosenbed til den kommende sæson, er det en fordel at plante i efteråret. Du kan sagtens plante så længe jorden ikke er frostbundet.

Du kan med fordel købe barrodsplanter. Alt efter hvor du køber dine roser, betyder det enten, at planten graves op af jorden, når den sælges eller at planten kommer fra kølerum, og på den måde opnår man den billigste pris på sine nye roser. Det betyder også, at udvalget som regel også vil være større. I begge tilfælde skal rosen plantes hurtigst muligt igen, så rødderne ikke tørrer ud.

Vinterdækning af roser

Tekst: Finn Jensen fra Grønløkke Planteskole

Nogle rosensorter som f.eks. Flora Danica og Victor Borge eller andre ældre sorter kan være lidt sårbare over for frost, især barfrost og vind kan være hårde ved roserne. Det er en fordel at dække dem med nogle af de blade, man har revet sammen. Granris er også et godt materiale til at dække roser med.

Er dine roser vokset sig meget store i løbet af sommeren og efteråret, kan man godt beskære dem en smule i vintermånederne. Men husk at man ikke må klippe roser helt tilbage på denne årstid, men kun reducere med ca. 30%.

Tilmeld vores nyhedsbrev: